Oppaat

Aloittelijan opas NFT-taiteen ymmärtämiseen

Mitä NFT-taide on ja mikä tekee siitä arvokasta? Tässä artikkelissa käydään läpi NFT-taiteen perusteet.
Aloittelijan opas NFT-taiteen ymmärtämiseen
Luet:  
Aloittelijan opas NFT-taiteen ymmärtämiseen

NFT-taide on tuore digitaalisen taiteen muoto, jonka suosio on räjähtänyt viime vuosina. NFT:t ovat uniikkeja digitaalisia “tavaroita”, joita voidaan ostaa ja myydä lohkoketjussa. Näitä voidaan kutsua myös kryptovaluutoiksi, mutta ne eivät ole fungiibeleja vaan päin vastoin. Toisin kuin perinteiset taideteokset, joita voidaan käytännössä kopioida loputtomasti, on jokainen NFT-taideteos ainutlaatuinen eikä niitä voi kopioida. Tämä tekee NFT-taiteesta mielenkiintoisen kohteen sekä keräilijöille että taiteilijoille.

Mitä NFT-taide on?

NFT-taide on taidetta, jonka taiteilija tai suunnittelija on luonut ja tallentanut sen lohkoketjuun. Tallentamalla taideteoksen lohkoketjuun pystyy kuka tahansa tarkistamaan teoksen aitouden, mikä tekee NFT-taiteen kopioimisen ja peukaloimisen mahdottomaksi. NFT-taidetta voi tallentaa erilaisiin lohkoketjuihin esimerkiksi Cardanon tai Tezoksen lohkoketjuihin, mutta käytetään tässä artikkelissa esimerkkinä NFT-markkinoiden käytetyintä lohkoketjua - Ethereumia.

Jokainen NFT-taideteos on varustettu omalla uniikilla tunnuksella, joka toimii todisteena omistajuudesta. Kun NFT tallennetaan Ethereum-lohkoketjuun niille luodaan samalla oma tunnus. Näillä tunnuksilla voidaan käydä kauppaa käyttäjien välillä kuten millä tahansa muullakin kryptovaluutalla. NFT-taiteen houkuttelevuus piilee teknologian mahdollisuuksissa. Puhutaan niistä lisää tässä artikkelissa.

Mikä on NFT?

NFT:t eli Non-Fungible Tokens ovat digitaalisia hyödykkeitä, jotka elävät lohkoketjussa. Ne ovat uniikkeja kappaleita, jotka voivat sisältää erilaisia tiedostoja, kuten digitaalisia taideteoksia. Viime vuosina NFT:t ovat tulleet yhä suositummiksi, koska niiden avulla pystytään todentamaan erilaisten digitaalisten omaisuuserien omistaja esimerkiksi taiteesta, musiikkikappaleista, erilaisista pelien sisäisistä esineistä ja jopa kiinteistöistä.

NFT:t on tallennettu lohkoketjuun, kuten Ethereumiin, ja ne voivat edustaa minkä tahansa digitaalisen tiedoston omistusoikeutta. NFT tallennetaan lohkoketjuun ja on linkitetty yksilölliseen tunnisteeseen, mikä tekee niiden väärentämisen tai monistamisen mahdottomaksi. Juuri tämä ominaisuus tekee NFT-taiteesta houkuttelevan sekä keräilijöille että taiteilijoille.

NFT:n yksi tärkeimmistä eduista on mahdollisuus todistaa digitaalisen omaisuuden omistajuus ilman kolmatta osapuolta. Tämä tarkoittaa aitoa omistajuutta eli kukaan ei voi viedä NFT-omaisuuttasi sinulta pois. Koska NFT.t on tallennettu lohkoketjuun, ne ovat myös muuttumattomia, joka tarkoittaa sitä, että kun omistat NFT:n, kukaan muu ei voi koskaan muuttaa sen sisältöä tai monistaa omistamaasi teosta.

Digitaalisen omistajuuden todistamisen lisäksi NFT:t tarjoavat myös likviditeettiä markkinoille.  Käyttäjät voivat ostaa ja myydä niitä nopeasti ja helposti pienin maksuin verrattuna perinteisiin omaisuuseriin kuten osakkeisiin tai kiinteistöihin.

Kaiken kaikkiaan NFT:t tarjoavat monia etuja perinteisiin omistusmuotoihin verrattuna, kuten turvallisuutta, muuttumattomuutta, likviditeettiä ja käyttömukavuutta. Nämä ominaisuudet tekee tästä teknologiasta mielenkiintoisen vaihtoehdon niille, jotka haluavat sijoittaa digitaaliseen omaisuuteen, kuten taideteoksiin ilman, että heidän tarvitsee huolehtia väärennösongelmista tai logistiikasta.

Miten NFT toimii?

Kuten aikaisemminkin mainittu, NFT:t eli non-fungible tokens ovat digitaalisia hyödykkeitä, jotka edustavat ainutlaatuisia esineitä, kuten taidetta, musiikkia ja muita virtuaalisia hyödykkeitä. Ne tallennetaan lohkoketjuun, ja ne hyödyntävät lohkoketjuteknologiaa varmistaakseen, että jokainen NFT-tunnus on ainutlaatuinen eikä niitä voida kopioida tai väärentää.

NFT:iden takana oleva teknologia perustuu lohkoketjuun, joka on muuttumaton ja hajautettu pääkirjajärjestelmä. Se tallentaa kahden osapuolen väliset tapahtumat turvallisesti ja läpinäkyvästi. Tämä tarkoittaa, että jokaisen ostamasi tai myymäsi NFT-kaupan tiedot on näkyvillä Ethereumin-lohkoketjussa kenelle tahansa. Lisäksi, koska jokainen tunnus on sidottu suoraan omistajansa lompakko-osoitteeseen, se varmistaa, että vain aito-omistaja voi hallita tätä omaisuutta. Se antaa omistajille mielenrauhaa tietämällä, että vain he pystyvät hallitsemaan omaisuuttaan.

Koska NFT:t  hyödyntävät lohkoketjuteknologiaa, ne hyötyvät myös erinomaisista  ominaisuuksista mitä lohkoketju mahdollistaa, kuten älysopimuksista. Älysopimusten avulla NFT:n luoja voi asettaa erilaisia ehtoja miten niitä voidaan siirtää tai käyttää.

Sillä kaikki NFT siirtoihin sisältyvät tapahtumat kirjataan lohkoketjuun, se tarjoaa käyttäjille myös avoimuutta sen suhteen, kuka omistaa minkäkin omaisuuden. Tällöin ostajan ei tarvitse koskaan epäillä, että omistaako kyseinen myyjä kauppaamaansa omaisuutta.

Kaiken kaikkiaan NFT-teknologia tarjoaa käyttäjille turvallisen tavan omistaa digitaalista omaisuutta ilman, että heidän tarvitsee turvautua kolmansiin osapuoliin. NFT-taiteen omistaminen on houkuttelevaa sillä silloin omistajuus on aitoa, eikä kukaan voi kajota taideteoksiisi. Myös logistiikka on kunnossa sillä jos haluat viedä teoksesi esimerkiksi Australiaan, niin se ei ole ongelma digitaaliselle omaisuudelle.

Miten NFT taidetta tehdään?

Ensimmäisenä NFT-taiteen tekemisessä on visuaalisen tuotoksen tekeminen. Jos haluat vain testat NFT-taiteen tekemistä niin helpoin tapa on suunnitella itsellesi profiilikuva someen. Voit myös tehdä NFT:n vaikka omasta kuvastasi Opeasea nettisivuilla. Muista, että jokainen lohkoketjuun ladattu kuva tai tiedosto pysyy siellä ikuisesti ja sitä ei pysty poistamaan!

Käydään läpi prosessi miten NFT-taidetta luodaan aina ideasta NFT:ksi asti:

Ensin sinun tulee luoda taiteesi digitaalisesti tai tuoda se digitaaliseen muotoon. Esimerkiksi profiilikuvan luominen Canvalla on helppo vaihtoehto tähän.

Seuraava askel on markkinapaikan valitseminen, jossa aiot myydä NFT-taidettasi. Suositut alustat, kuten OpenSea, mahdollistavat käyttäjien listata omaa NFT-taidettaan myyntiin ja tarjoavat ostajille helpon tavan ostaa niitä.

Kun taideteos on valmis, se on tallennettava lohkoketjuun, jossa se voidaan tokenisoida NFT:ksi (non-fungible token). Tässä prosessissa kullekin taideteokselle määritetään oma yksilöllinen tunniste, jotta se voidaan jäljittää lohkoketjun pääkirjassa ja todentaa aidoksi ja ainutlaatuiseksi. NFT:n tokenisoinnin voi tehdä OpenSean omilla nettisivuilla kuten aikaisemminkin mainittiin.

Kun olet suorittanut nämä vaiheet niin NFT-taidettasi pitäisi voida myydä ja ostaa OpenSea markkinapaikalta. Seuraavaksi sinun täytyy markkinoida kokoelmaasi, jotta saat sen kaupaksi! ;)

Miten NFT-taidetta myydään?

Yksittäisen NFT-taideteoksen myyminen on melko yksinkertaista, mutta usein NFT-taideteoksista tehdään isompia kokoelmia, joissa on mukana myös arvokkaampia yksilöitä. Tokenisoidessasi teostasi Opensea alustalla voit määritellä teoksillesi erilaisia parametrejä, mutta yhtä teosta ladatessasi sitä tuskin tarvitsee tehdä.

Taideteoksen lataamisen jälkeen sinun on solmittava älysopimus, jossa määritellään, kuinka paljon haluat veloittaa työstäsi. NFT-taiteen luoja myy usein teoksiaan tietyllä hinnalla ja ottaa myös välityspalkkion jälkimarkkinoilla tapahtuneista ostoista ja myynneistä. Jos myyt NFT-taidettasi halvalla, mutta niiden jälkimarkkinat käyvät kiivaana niin se voi olla hyvinkin tuotteliasta toimintaa.

Kaiken kaikkiaan NFT:n ostaminen ja myyminen on suhteellisen yksinkertaista, kun olet sen kerran tehnyt.

Miksi NFT-taide on arvokasta?

NFT-taide edustaa uniikkeja digitaalisia taideteoksia, jotka on tallennettu lohkoketjuun. Niitä voidaan myös ostaa ja myydä kuten mitä tahansa muuta omaisuutta. Tästä uudesta taiteen muodosta on tullut yhä suositumpi, koska se pystyy todistamaan omistajuuden, tarjoamaan niukkuutta ja mahdollistamaan osaomistuksen.

Yksi syy siihen, miksi NFT-taide on arvokasta, on se, että se tarjoaa taiteilijoille turvallisen tavan todistaa teoksen aitouden ja alkuperän. Lohkoketjuteknologian avulla taiteilijat voivat varmistaa, että jokainen heidän luomansa taideteos on ainutlaatuinen eikä niitä voida kopioida tai monistaa ilman heidän lupaansa. Tämä auttaa taiteilijaa suojaamaan immateriaalioikeuksia sekä estämään huijareita myymästä väärennettyjä kappaleita.

Toinen syy, miksi NFT-taide on arvokasta, on se, että se mahdollistaa osaomistajuuden. Perinteisillä taideteoksilla voi omistajia käytännössä olla vain yksi. Esimerkiksi yhtä taideteosta ei voi laittaa kahden kodin seinälle. NFT-taidetta voi kuitenkin omistaa useampi ihminen ja pitää sitä näytillä. Näin myös vähävaraisemmat taiteen keräilijät voivat kantaa ylpeydellä arvokasta taideteosta.

Yhteenvetona voidaan todeta, että on monia syitä, miksi NFT-taiteesta on tullut niin suosittua. Todennettavuus, helppous, osaomistusmahdollisuudet ja niukkuus tekee NFT-taideteoksista houkuttelevia taiteen muotoja sekä keräilijöille että taiteilijoille.