Oppaat

Mikä NFT oikein on?

Tässä artikkelissa esitämme yksinkertaisella tavalla mikä NFT on, mitkä niitten eri käyttökohteet ovat tänään ja tulevaisuudessa, ja miksi niitä on tärkeää ymmärtää.
Mikä NFT oikein on?
Luet:  
Mikä NFT oikein on?

Mikä on NFT?

NFT tai Non-Fungible Token on ainutlaatuinen digitaalinen omaisuus, jonka omistajuutta voi seurata lohkoketjussa. NFT:t ovat olleet kovassa haipissa enemmän tai vähemmän koko 2021 ja 2022 vuosien aikana. NFT voi edustaa mitä tahansa tiedostoa, mutta tunnetaan julkisesti usein taideteoksina, jota voit nyt virallisesti omistaa digitaalisessa muodossa.

Termiä “non-fungible” tai “vaihtamaton” on vaikea ymmärtää, koska käytämme harvoin vaihdettavuutta kun puhumme fyysisistä esineistä. Kuvittele seuraava tilanne, jossa olet juuri tehnyt ostoksia ja saat euron takaisin vaihtorahana. Et pyydä kassalta erityistä lanttia, vaan tyydyt saamaasi euroon, koska tiedät että 1 euro on aina = 1 euro - toisin sanoen eurot ovat vaihdettavissa.

NFT puolestaan ei ole vaihdettavissa ainutlaatuisen koodinsa ja älykkäisiin sopimuksiin tallennettujen tunnistetietojen ansiosta. Tätä ainutlaatuista koodia käytetään todisteena omistajuudesta, jota ei voi muuttaa. NFT mintataan (luodaan) älysopimuksella, ja voi tosiasiassa edustaa sekä digitaalisia että fyysisiä esineitä.

Useimmat NFT elävät Ethereumin lohkoketjussa, mutta käytännössä NFT:itä voidaan luoda mille tahansa älysopimuksia tukevalle lohkoketjulle.

Digitaalinen omistus

NFT:t pidetään fundamentaalisina rakennuspalikoina Web3:ssa, sillä digitaalisen omistajuuden uskotaan olevan avain Internetin tulevaisuuteen. Ymmärtääksemme koko asiaa paremmin, meidän on tarkasteltava Internetin kehitystä kolmessa eri vaiheessa. Web1:ssä suurin osa käyttäjistä oli passiivisia kuluttajia, jotka "kuluttivat" olemassa olevaa staattista sisältöä. Web2, jossa nyt olemme, on keskittynyt käyttäjien ja tiedon väliseen vuorovaikutukseen, jossa voit nyt kuluttamisen lisäksi, myös “luoda” omaa sisältöä. Web3:ssa lisäät digitaalisen omistajuuden mahdollisuuden ja tuloksena on "kuluta, luo ja omista". NFT:t ovat tärkeitä, koska niiden avulla voit todistaa ja käyttää digitaalisten varojen omistusoikeuksia yksinkertaisella tavalla. Sinulla on siis mahdollisuus mm. omistaa omat tietosi ja luomasi sisältösi, kuten eri alustoille lataamasi kuvat, sen sijaan, että omistajana on alusta.

Mikä on mielenkiintoista NFT:ssa ?

Kuka tahansa voi mintata, omistaa ja vaihtaa NFT:ita. Tämä teknologia rakentaa perustan uusille ja tehokkaammille systeemeille, koska perinteisemmissä kaupallisissa ja rahoitusjärjestelmissä tarvittavia välittäjiä ei tarvita. Perinteisissä järjestelmissä kaikki kauppa perustuu ihmisten väliseen luottamukseen, ja välittäjiä vaaditaan suorittamaan kaupat. Esimerkiksi kun ostat osakkeita pörssinvälittäjältä, kyseinen henkilö puolestaan ​​on tekemisissä investointipankin kanssa, ja musiikkimaailmassa maksat Spotifylle, joka sitten maksaa levy-yhtiölle, joka puolestaan ​​maksaa kuuntelemallesi artistille. 

Fyysisen omaisuuden muuttaminen digitaaliseksi mahdollistaa myös sijoitusten demokratisoinnin NFT:den avulla. Esim. kiinteistöt voitaisi jakaa pienempiin osiin ja yhdistää NFT:hin. Näin kuka tahansa voisi osallistua esim. Etelä-Helsingin kiinteistömarkkinoihin sijoittajana. Digitaalisen omaisuuden jakaminen useiden omistajien kesken on paljon helpompaa kuin fyysisen. Tämä käsite ei tule rajoittumaan kiinteistöihin; se voi ulottua muuhun omaisuuteen, kuten taiteeseen tai musiikkiin. Maalauksella ei siis tarvitse olla vain yksi omistaja. Fyysisen maalauksen digitaalisella vastineella voi olla useita omistajia, joista jokainen vastaa osasta maalausta. 

Toinen esimerkki NFT:den mahdollistamasta yhteisomistuksesta on musiikki. Ruotsalainen AnotherBlock antaa kenen tahansa liittyä yhteen muiden kanssa ja omistaa suosikkimusiikkiaan. Joka kerta kun kappale toistetaan, sinä, joka omistat kappaleen, ansaitset rojalteja yhdessä artistin ja muiden omistajien kanssa. Tällaiset järjestelyt voivat lisätä arvoa, tuloja ja ennen kaikkea lisätä taiteen ja musiikin saatavuutta meille kaikille.

Kuva: anotherblock

NFT:t ja taide

Yksi suurimmista syistä omistaa NFT-taidetta ovat sen tarjoamat mahdollisuudet taiteilijoille. NFT:t ovat mullistaneet taiteen myynnin digitaalisille taiteilijoille, koska ostajat voivat todistaa omistavansa esineen, mikä ei ollut mahdollista samalla tavalla ennen. Lisäksi taide voidaan myydä suoraan ostajalle ilman välittäjiä, mikä tarkoittaa, että taiteilijat voivat ansaita enemmän ja siten elättää itseään taitellaan. On myös mahdollisuuksia luoda älykkäitä sopimuksia, joiden avulla he voivat ansaita rojalteja (esim. 10 % kaikesta tulevasta myynnistä). 

Digitaalisen taiteen suosio tulee todennäköisesti kasvamaan Metaversen kehityksen myötä. Aivan kuten haluamme ilmaista itseämme näyttämällä kodeissamme taidetta, ennustetaan, että sinäkin haluat tehdä samoin kotonasi Metaversessä.

NFT:t ja pelit

NFT:den, suureksi kasvanut, käyttöalue pelimaailmassa on skinit ja pelin sisäiset tuotteet. Skini on hahmon tai esineen ulkonäkö pelissä. Suosituimmissa peleissä voit vaihtaa hahmojen skinejä – yhtenä päivänä saatat haluta vaaleanpunaisia ​​vaatteita ja vihreitä hiuksia, kun taas seuraavana päivänä täysin ainutlaatuisen skinin, joka myydään tuhansilla euroilla. Ongelma on, että kun ostat skinin yhdessä pelissä, et voi siirtää sitä toiseen peliin. Mutta jos muunnat skinit NFT:iksi, sinulla ei tarvitse olla 10 skiniä jokaisessa pelissä, sen sijaan sinulla voisi olla 10 skiniä, joita siirrät eri pelien välillä. Pelimarkkinoiden odotetaan kasvavan edelleen ja potentiaali on valtava. Uskomme, että trendillä on suuri vaikutus pelien ja skinien kehitykseen jatkossa.

Miksi omistaa NFT:ita?

Keräilyesine saa arvonsa useista eri syistä, esim. historiastaan, kulttuurista, harvinaisuudesta tai jopa siksi, että siinä on erityinen painovirhe! Esimerkkejä keräilyesineistä ovat postimerkit: maailman kallein postimerkki The British Guyana 1c Magenta, on harvinaisuutensa ansiosta 9 miljoonana euron arvoinen. Toinen esimerkki ovat pokemon- ja jääkiekkokortit, joita keräät ja vaihdat ystäviesi kanssa.

NFT:ista on tullut suosittuja keräilyesineitä viimeisen vuoden aikana, ja niitä voidaan nähdä perinteisten keräilyesineiden, kuten postimerkkien tai jääkiekkokorttien, digitaalisina vastineina. Monet ensimmäisistä luoduista ja siten historiallisesti merkittävistä NFT-kokoelmista, mm. CryptoPunkeja myydään nykyään suurilla summilla.

Saamme paljon kysymyksiä siitä, miksi kukaan haluaisi käyttää rahaa NFT:hin keräilyesineinä, kun voit ottaa siitä kuvakaappauksen. Se on tietysti jokaisen oma asia, ja monille riittää, että tietää omistavansa kyseisen esineen, vaikka kaikilla olisi pääsy siihen.

Joillekin ihmisille NFT:t ovat tapa sijoittaa spekulatiivisesti. Vuonna 2021 kuulimme usein ihmisistä, jotka tekivät paljon rahaa ostamalla ja myymällä NFT:ita, mutta markkinat ovat epävakaat, ja monet viitteet osoittavat, että nopean rahan ansaitseminen NFT:lla on nykyään vaikeampaa. Tästä huolimatta jotkut NFT:t myydään uskomattomilla summilla, esim. alla olevan World of Women, joka myytiin 620 000 eurolla. 

Kuva: World of Women #9248

Yksi suurimmista syistä tietyn NFT:n omistamiseen on se, että NFT:n mukana tulee utilities (hyötyjä). Suosituimpien hyötyjen joukossa on projektit, kuten BAYC, jotka tarjoavat vahvan sosiaalisen yhteisön. Hyöty-pohjaisen NFT:n omistamisen etuna saattaa olla, että saat olla mukana päättämässä projektin tulevaisuudesta, osallistua tapahtumiin, tai ostaa eksklusiivisia tuotteita tehty vain kyseisen NFT:n omistajille. NFT:t toimivat oman identiteetin ilmaisutapana, koska NFT-projektit keskittyvät usein tiettyihin aiheisiin, joka mahdollistaa samanhenkisistä ihmisistä koostuvien yhteisöjen rakentamisen. Esim. ruotsalainen NFT-projekti World of Alidia hyödyntää NFT:eita rakentamalla naisista koostuvan Web3 yhteisön. Voit liittyä yhteisöön ilman NFT:ta, mutta ostamalla NFT:n saat pääsyn sisäpiiriin sekä tulevaan co-working spaceen, tapahtumiin, allowlistin tuleviin airdroppeihin ja muuta…

Kuva: World of Alidia

NFT:iden käyttö on vasta lapsenkengissään ja saattaa tuntua siltä, että NFT:t ovat vain digitaalisia kuvia apinoista, joita myydään miljoonilla euroilla. Toivomme, että kun olet lukenut tämän artikkelin olet saanut tarkemman kuvan NFT:istä ja mitä ne voisi olla. 

Kuten aiemmin mainittiin, NFT:t mahdollistavat yksinkertaisen tavan vahvistaa digitaalinen omistus, mikä on meidän mielestä erittäin jännittävää. Aivan kuten ilmaiset omaa luonnettasi fyysisillä esineillä, esim. vaatteilla, voit tehdä saman digitaalisessa maailmassa NFT:illä. Metaversen kehittyessä myös "digitaalinen henkilöllisyys" tulee tärkeämmäksi. Me NORN:lla uskomme, että NFT:illä on vaikutusta myös yritysmaailmaan ja yhteiskuntaan laajemmin, esim. tukemalla uusien taloudellisten mallien kehitystä. Mieti Web2:n yhteydessä tapahtuneita suuria muutoksia: yhtäkkiä voit ostaa vaatteita verkosta, mikä loi täysin uuden markkinan uusilla ehdoilla. Kun sosiaalinen media lanseerattiin, vietimme aikaa juttelemalla tuntemattomien kanssa kaikkialta maailmasta. Odotamme innolla, että pääsemme seuraamaan matkaa Web3.0:aan yhdessä teidän kanssa!