Oppaat

Mikä NFT-taide on?

Tutustu NFT-taiteen maailmaan ja sen etuihin aloittelijan oppaassamme. Opi, kuinka NFT:t tarjoavat vahvistetun omistajuuden, poistavat välittäjät ja mahdollistavat kenen tahansa pääsyn taidekauppaan. Tutki, kuinka voit luoda ja myydä omaa NFT-taidekokoelmaasi ja millainen on tämän innovatiivisen teknologian tuleva potentiaali taidealalla.
Mikä NFT-taide on?
Luet:  
Mikä NFT-taide on?

Eikö kaikki NFT:t ole taidetta?

Ei.

Ovatko kaikki NFT:t kuvia?

Ei.

Miksi sitten puhumme jatkuvasti NFT-taiteesta?

Tässä oppaassa käymme läpi mitä NFT-taide on ja mitä se ei ole.

Itse asiassa NFT-taide ei juuri eroa muusta digitaalisesta taiteesta. NFT-teknologia on vain uusi tekninen standardi digitaalisten varojen luomiseen, säilyttämiseen ja omistamiseen. NFT-teknologian esiintyminen on kuitenkin luonut uusia kohdemarkkinoita digitaaliselle taiteelle. Voitaisiin väittää, että ilman NFT-teknologiaa emme koskaan olisi nähneet Bored Ape Yacht Clubin, CryptoPunksin ja Pudgy Penguinsin ilmestymisen niin suurena kulttuuri-ilmiönä.

Miksi siis näemme niin paljon taideteoksia, jotka esitetään NFTeinä? No, tämä uusi tekninen standardi mahdollistaa kolme tärkeää aspektia, jotka sopivat täydellisesti taidekauppaan...

NFT-taiteen edut

NFT-taiteen maailma tarjoaa mahdollisuuksia sekä keräilijöille, taitelijoille että sijoittajille. Taiteen tokenisointe NFT-teknologian avulla tuo mm. seuraavat edut mukanaan:

Välikäsien eliminointi: NFT:iden avulla digitaaliset luojat eivät tarvitse taidenäyttelyä tai galleriaa edustamaan ja myymään heidän töitään. Heidän ei myöskään tarvitse käyttää välittäjiä ja huutokauppataloja. Sen sijaan digitaalinen taiteilija myy teoksensa suoraan ostajalle. Tämä prosessi antaa taiteilijoille enemmän kontrollia omaan työhönsä.

Varmennettu omistajuus ja aitous: tokenisointi tapahtuu erilaisilla teknologisilla järjestelmillä, jotka estävät tietojen hakkeroinnin ja muokkaamisen. Tämä tekee NFT-markkinoista erittäin turvalliset, koska taideteosta ei voi muuttaa tai poistaa. NFT-myynti tarjoaa myös omistajuuden ja aitouden varmistuksen näyttämällä luojan, omistajan ja teoksen lyöntipäivän ja -ajan lohkoketjussa.

Mahdollisuudet hajauttamiseen: Taide on monille spekulatiivinen varaluokka. NFT:t eivät ole osakkeita tai joukkovelkakirjoja, mutta ne tarjoavat mahdollisuuden kenen tahansa tulla mukaan taidekauppaan. Vaikka NFT:t sisältävät omat riskinsä, kuten vaihtelevat jälleenmyyntihinnat, ne mahdollistavat meille erilaisen omaisuuden omistamisen.

Mikä on NFT-taide?

NFT-taide on digitaalinen taideteos, joka on tokenisoitu lohkoketjuun. Näillä digitaalisilla tiedostoilla eivät yleensä tule fyysisten kopioiden kanssa; sen sijaan ne elävät digitaalisessa maailmassa, jossa sijoittajat ja taidekeräilijät voivat ostaa ja myydä niitä. Joissakin tapauksissa NFT:t voivat myös tulla fyysisillä kopioilla, mikä on taiteilijan päätettävissä.

Jos haluat oppia lisää siitä, mitä NFT:t todella ovat, lue oppaamme täältä.

Kuinka luoda NFT-taidetta ja myydä omaa työtäsi?

NFT-taiteen luominen vaatii luovuuden ja teknologian fuusion. Tässä ovat vaiheet oman NFT-taiteen tekemiseen ja listaamiseen:

Luo taideteoksesi: Kokeile erilaisia ohjelmistoja ja luo digitaalinen taideteos, joka resonoi muiden kanssa. Voit taidetta äänitiedostona, videona tai visuaalisena tiedostona.

Päätä markkinapaikasta: On olemassa kahdenlaisia NFT-markkinapaikkoja: kuratoidut alustat ja itsepalvelu-alustat. Kuratoidut alustat palvelevat korkealaatuisia teoksia ja niissä on siksi korkeammat transaktiomaksut ja vähemmän rojaltivaihtoehtoja. Itsepalvelu-alustat ovat sopivampia jokapäiväisille NFT-luojille, jotka haluavat rojaltivaihtoehtoja.

Huomaa transaktiomaksut: NFT-transaktioissa on aina "kaasu" -maksuja, jotka liittyvät jokaiseen transaktioon. Nämä maksut vaihtelevat ja ilmestyvät yleensä jokaisessa vaiheessa, kun luodaan ja ladataan NFT-töitä. Esimerkiksi NFT-projektien minttaaminen, myynti ja ostaminen edellyttävät kaasumaksuja.

Luo digitaalinen lompakko: Tehdäksesi kauppoja NFT-markkinapaikoilla sinun on omistettava digitaalinen lompakko. Digitaalisen taiteen ostaminen ja myyminen edellyttää kryptovaluuttaa. Käytät kryptovaluuttaa NFT:den ostamiseen ja kaasumaksujen maksamiseen. Valitse kryptovaluuttalompakko, joka voidaan ladata sekä työpöydällesi että mobiililaitteelle ja yhdistä lompakkosi NFT-alustaan.

Lataa digitaaliset taiteesi: Viimeistele taideteoksesi ja lataa tiedosto NFT-markkinapaikalle. Markkinapaikalle voit ladata useita tilastoja JPG-, PNG-, ääni-, GIF-muodossa jne. Tokenin lataamisen jälkeen luo sille nimi ja valitse lajike: lajiketokeni tai itsenäinen tokeni.

NFT-taiteen tulevaisuus

NFT-taiteen mahdollisuudet ovat valtavat. Se tarjoaa taiteilijoille uuden tavan ansaita työstään ja antaa keräilijöille ainutlaatuisen tavan omistaa ja näyttää digitaalista taidetta. NFT-taide kohtaa kuitenkin myös haasteita, kuten sääntely ja petokset.

NFT-tokenit ovat tällä hetkellä tarkastelun kohteena useimmissa hallituksissa, ja vielä ei ole päätetty, luokitellaanko NFT-tokenit arvopapereiksi vai ei. Tämä luokitus voi vaikuttaa merkittävästi siihen, miten NFT-tokenit saavat jatkossa olla luotuja ja jaettuja.

NFT-taiteen käyttö on myös herättänyt huolen petoksista, kun jotkut taiteilijat väittävät työnsä olleen väärin edustettuna tai varastettuna. Näistä haasteista huolimatta NFT-taide todennäköisesti jatkaa kasvuaan suosiona tulevina vuosina.

Lohkoketju-transaktioiden vahvistamiseen ja käsittelemiseen vaadittava energiankulutus on ollut pitkään keskustelun aiheena NFT-maailmassa, mutta koska suurin NFT:eitä käsittelevä verkko, Ethereum, on onnistuneesti vaihtanut konsensusmekanisma todisteesta osallistumiseen, energiankulutus on laskenut -99,99%:iin.

Johtopäätös

Yhteenvetona voidaan todeta, että NFT on uusi teknologinen standardi, joka mahdollistaa digitoitujen taideteosten tokenisoinnin lohkoketjuun, mikä taas mahdollistaa todennetun omistajuuden ja aitouden. 

NFT-tokenit tarjoavat taiteilijoille ja keräilijöille ainutlaatuisen tavan ansaita digitaalisesta taiteesta ja poistavat välittäjien tarpeen sekä tarjoavat mahdollisuuksia hajauttamiseen. Vaikka NFT-taide kohtaa haasteita kuten mahdollinen petos ja huolestuttava energiankulutus, sen odotetaan jatkavan kasvuaan taidealan suosiossa. 

NFT-taide on disruptoinut perinteisen taidekaupan ja tarjoaa uusia mahdollisuuksia niin taiteilijoille kuin keräilijöillekin, mikä tekee siitä jännittävän uuden rintaman digitaalisen taiteen maailmassa.