Oppaat

Mikä on hajautettu kryptopörssi, eli DEX?

Hajautetut kryptopörssi, eli DEX:it ovat markkinapaikkoja, jotka mahdollistavat suoran kaupankäynin käyttäjien välillä (peer-to-peer). Tässä artikkelissa opit DEX:ien perusteet.
Mikä on hajautettu kryptopörssi, eli DEX?
Luet:  
Mikä on hajautettu kryptopörssi, eli DEX?

Mikä on hajautettu kryptopörssi (DEX)?

Hajautettu  kryptopörssi (eli DEX englannin Decentralized Exchange nimestä) on hajautettu kryptovaluutan vaihtopaikka. Tämä tarkoittaa, että se ei perustu kolmannen osapuolen hallussa oleviin asiakkaiden varoihin. Sen sijaan kaupat tapahtuvat suoraan käyttäjien välillä (peer-to-peer) automatisoitujen prosessien, kuten älysopimusten kautta. Tämä mahdollistaa käyttäjien omaisuuden hallinnan kaupankäynnin aikana.

DEX:it rakentuvat lohkoketjuteknologian päälle ja toimivat älysopimusten kautta, jotka ovat itse-toteutuvia sopimuksia, joissa ostajan ja myyjän välisten sopimusehtojen kirjalliset tiedot on kirjoitettu koodina. Tämä tarkoittaa, että kaupan ehdot toteutuvat automaattisesti ilman välikäsiä.

Yksi DEX:ien tärkeimmistä eduista on lisätty turvallisuus, sillä ne eivät pidä käyttäjien varoja eivätkä vaadi henkilökohtaisten tietojen jakamista. Ne mahdollistavat myös yksityisyyden säilyttämisen, koska käyttäjät eivät tarvitse luoda tiliä tai läpikäydä KYC-prosesseja.

DEX:it ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosina, sillä ne tarjoavat vaihtoehdon keskitetyille pörsseille. DEX:eillä voi olla omat haasteensa, kuten matala likviditeetti ja hakkerointi.

Onko erilaisia DEX:ejä olemassa?

Vaikka DEXit näyttävät usein ulkoasultaan samoilta, niiden toiminnan mekanismit voivat vaihdella paljon. Tässä on joitakin yleisimpiä tyyppejä:

1. Automatisoitu Market Maker (AMM) DEX

Tämä DEX-tyyppi käyttää matemaattista kaavaa, jota kutsutaan likviditeettipooliksi, automaattisesti yhdistämään ostajat ja myyjät ja määrittämään markkinahinnan. Tunnetuin esimerkki AMM DEX:stä on Uniswap.

2. Orderbook DEX

Tämä DEX-tyyppi toimii samalla tavalla kuin perinteinen pörssi, jossa vastaava moottori yhdistää ostajat ja myyjät hinnan perusteella, jonka he ovat valmiita maksamaan tai saamaan. Tilauskanta listaa kaikki erääntyneet tilaukset ja näyttää nykyisen markkinahinnan.

3. Hybridi DEX

Nimensä mukaisesti hybridi DEX yhdistää AMM:n ja tilaukirja DEX:n elementtejä. Se antaa käyttäjille mahdollisuuden käydä kauppaa joko AMM:n tai tilauskannan perusteella, valinnan mukaan.

4. Keskitetty-hajautettu DEX (CDEX)

CDEX on hybridivaihto, joka yhdistää DEX:n turvallisuuden ja anonyymin keskitetyn pörssin likviditeetin ja käyttäjäkokemuksen kanssa. Se toimii DEX:nä, mutta nojaa keskitettyyn entiteettiin hoitamaan jotkin vaihdon osat, kuten tilaukirjan tai vastaavan moottorin.

On syytä huomata, että DEX:it ovat edelleen suhteellisen uusia ja koko ala kehittyy nopeasti, ja tulevaisuudessa saattaa ilmaantua uusia DEX-tyyppejä.

Mitkä ovat isoimmat DEX:it?

1. Uniswap

Uniswap on Ethereum-lohkoketjulla toimiva AMM DEX, joka on tunnettu yksinkertaisesta käyttäjäkokemuksesta ja matalista kustannuksista. Viimeisen 7 päivän kaupankäyntimäärä: $3,2 miljardia dollaria

2. Curve

Curve on AMM DEX, joka keskittyy stabiileihin kolikoihin ja mahdollistaa käyttäjien kaupan erilaisten stabiilikolikoiden kesken matalien kulujen kanssa. Viimeisen 7 päivän kaupankäyntimäärä: $1,27 miljardia dollaria

3. Pancake Swap

Pancake Swap on automatisoitu markkinatilakerroin (AMM) DEX, joka mahdollistaa käyttäjien ostaa ja myydä laajan valikoiman BSC-pohjaisia token-valuuttoja käyttäen likviditeettialtaaseen. Viimeisen 7 päivän kaupankäyntimäärä: $659 miljoonaa dollaria

4. DODO 

DODO on Ethereum-lohkoketjulla toimiva AMM DEX. DODO mahdollistaa käyttäjien ostaa ja myydä erilaisia ERC-20 token-valuuttoja käyttäen likviditeettipoolia. Viimeisen 7 päivän kaupankäyntimäärä: $501 miljoonaa dollaria

5. Sushiswap 

Sushiswap on Uniswapista tehty fork (kopio), joka toimii samalla tavalla, mutta joissa on joitain lisäominaisuuksia ja hallintarakenne, joka mahdollistaa SUSHI-tokenin haltijoiden äänestämään kehityspäätöksistä. Viimeisten 7 päivän kaupankäyntimäärä: $171 miljoonaa dollaria.

Kannattaa huomata, että hajautettujen pörssien suosio ja käyttö voi vaihdella ajan myötä, ja suurimpien DEXien sijoitukset voivat muuttua tulevaisuudessa.

Onko DEX:ien käytössä mitään etuja? 

DEX:it tuovat käyttäjille useita etuja:

  1. Lisätty turvallisuus: DEX:it eivät pidä käyttäjien varoja (poikkeus likviditeettipooli) eivätkä vaadi henkilökohtaisten tietojen jakamista, mikä tarkoittaa, että ne tarjoavat korkeamman tason turvallisuutta verrattuna keskitettyihin pörsseihin.
  2. Suurempi anonymiteetti: DEX:it eivät vaadi käyttäjiään luomaan tilejä tai tekemään tunnistautumisprosesseja, mikä mahdollistaa suuremman yksityisyyden.
  3. Pääsy laajempaan varojen valikoimaan: DEX-pörsseillä on usein laajempi valikoima varoja verrattuna perinteisiin pörsseihin, koska niitä ei rajoiteta regulaatioiden tai listattujen varojen suhteen.

Huomaa, että DEX:it saattavat myös kohdata joitain rajoituksia, kuten vähentynyt likviditeetti ja vaikea käyttäjärajapinta. DEX:it ovat suhteellisen uusia ja niissä saattaa olla myös joitain turvallisuusriskejä. Kuten minkä tahansa pörssin kanssa, on tärkeää, että käyttäjät ovat tietoisia riskeistä ja tekevät tutkimusta ennen DEX:in käyttämistä.

Nyt olet oppinut DEX:ien perustiedot, ja tiedät enemmän DeFi:stä kuin 99% ihmisistä!