Oppaat

Miten kryptovaluutan ja NFT:n verotus toimii Suomessa?

NFT:n luonti, kauppa ja myynti ovat verollisia tapahtumia, ja niiden oikea ilmoittaminen koetaan usein hankalaksi. Siksi olemme pyytäneet Carl Gärdselliä, veropalvelun Divlyn perustajaa, kirjoittamaan artikkelin krypto- ja NFT-verotuksesta.
Miten kryptovaluutan ja NFT:n verotus toimii Suomessa?
Luet:  
Miten kryptovaluutan ja NFT:n verotus toimii Suomessa?

Suomessa teet krypto- ja NFT-kauppa koskevan veroilmoituksen kerran vuodessa tietyn jakson aikana. Tänä vuonna sinun tulee tehdä veroilmoitus maaliskuun ja huhtikuun välisenä aikana. Veroilmoituksen päivittämisen ja lähettämisen määräaika riippuu veroilmoituksessa todetusta päivämäärästä. Se voi olla:

 • 1 huhtikuuta
 • 10 toukokuuta
 • 17 toukokuuta
 • 24 toukokuuta

Kryptovaluuttakauppojasi verotetaan Suomessa, jos kokonaismyyntihintasi ylittää 1 000 €. Kryptovaluuttojen veroprosentti on 30 % alle 30 000 € voitoista ja 34 % tämän kynnyksen ylittävistä kaupoista. Lisäksi kryptolouhinnasta saatuun voittoon sovelletaan enintään 31,25% tuloveroa.

Onneksi kaikkia transaktioita ei veroteta. Kryptovaluuttojen ostoja tai siirtämistä lompakkojen ja pörssien välillä ei veroteta. Jos lisäksi myyt kryptovaluuttoja, voit mahdollisesti säästää merkittäviä verotettavia voittoja olettaen, että ostohintasi on aina vähintään 20 % myyntihinnasta.

Muista pitää verovapaiden transaktioiden 1 000 € kynnys mielessä määrittäessäsi, täytyykö sinun maksaa veroja, koska tämä voidaan saavuttaa odotettua aikaisemmin.

Aina kun käyt kauppaa kryptovaluutoilla tai osakkeilla, saamiesi varojen arvo kasvaa. Jos teet viisi 200 € arvoista kauppaa, joudut maksamaan veroa.

Pääomatulovero

Suurin osa kryptotransaktioista ovat verollisia Suomessa. Sinun on ilmoitettava kaikki Bitcoinien tai muiden kryptojen myynnit pääomatuloina. Voit odottaa maksavasi pääomatuloveroa, jos olet tehnyt seuraavia transaktioita:

 • Muunnat kryptovaluutan toiseksi kryptovaluutaksi.
 • Myyt kryptovaluutan fiat-valuutaksi (esim. USD tai EUR).
 • Maksat kryptovaluutalla ostaessasi tuotetta tai palvelua.
 • Käyt kauppaa NFT:illä.
 • Steikkaat kryptovaluuttaa.
 • Tienaat tuloja marginaali-/futuurikaupasta.
 • Voittojen laskeminen pääomatuloveroa varten

Pääomatulolaskelmaa tehdessäsi vähennä myyntihinnasta hankintahinta maksuineen. Käytä tätä varten FIFO (First-in-First-out)-menetelmää. FIFO-menetelmä olettaa, että aina kun myyt kryptovaluuttaa, myyt ensimmäisenä saamasi valuutan.

Jos menetät transaktiossa rahaa, voit vähentää sen muiden virtuaalivaluuttojen myyntivoitosta verovuoden ja seuraavan viiden vuoden aikana. Pääomatulo on verovapaata, jos kaikkien omaisuusluovutusten yhteenlaskettu myyntihinta ei ylitä 1 000 euroa.

Esimerkki

Oletetaan, että olet tehnyt seuraavat transaktiot vuonna 2022:

2. helmikuuta ostit 2 ETH:ta hintaan 4 000 €.

3. helmikuuta ostit 1 ETH:n hintaan 3 000 €.

4. marraskuuta myit 1 ETH:n hintaan 10 BNB, joka oli arvoltaan 4 000 €.

Käytät FIFO-menetelmää myydyn ETH:n hankintahinnan laskemiseen. Ensimmäisen ETH:n hankintahinta oli 2 000 €. Verotettava tulo on BNB:n ostohinnan ja hankintahinnan (4 000 - 2 000 €) erotus. Ilmoitat siis 2 000 € pääomatulon.

Miten käyttää hankintameno-olettamaa alentamaan veroja

Suomessa voit vähentää myyntihinnasta joko todelliset tai oletetut hankintamenot.

Hankintameno-olettamasääntö tarkoittaa, että vähennyskelpoinen hankintameno on aina vähintään 20 % myyntihinnasta. Tämä prosenttiosuus nousee 40 %:iin, jos olet pitänyt virtuaalivaluuttaa hallussasi vähintään kymmenen vuotta. Hankintameno-olettama on hyödyllinen epävakaille omaisuuserille, kuten virtuaalivaluutoille.

NFT:t

NFT:t ovat ainutlaatuisia digitaalisia tunnisteita, joita ei voi kopioida tai jakaa. NFT:t mahdollistavat digitaalisen omaisuuden (yleensä digitaalinen taide) myynnin ja siirron. Koska NFT:eillä on ainutlaatuiset tunnisteet, NFT:n omistajuus voidaan vahvistaa.

Verohallinto julkaisi kesäkuussa 2022 ohjeet NFT:lle. NFT:tä verotetaan kahdella tavalla riippuen yhteydestäsi NFT:hen.

Jos olet NFT:n luoja tai taiteilija, kaikki sen myynnistä saamasi tulot ja myöhempien myyntien palkkiot verotetaan ansiotuloina. Toteutunut tulo on saadun kryptovaluutan arvo euroina myyntipäivänä.

Taiteilijana voit vähentää taidetta tuottaessasi aiheutuneet kustannukset. Tämä sisältää NFT-markkinapaikan maksun ja piirto-ohjelmiston hinnan. Nämä kulut ilmoitetaan samassa osiossa kuin louhintakulut: "Tulonhankkimismenot".

NFT:n jälleenmyyntiä käsitellään samalla tavalla kuin kryptovaluuttakauppaa. Maksat veroja NFT:n jälleenmyynnistä saadusta voitosta.

Esimerkki:

Jos ostit NFT:n hintaan 1 ETH ja myit sen sitten hintaan 2 ETH, se ei tarkoita, että voittosi on 1 ETH. Sen sijaan 1 ETH:n arvo euroissa hankinnan aikana on hankintahinta. Myyntivoitto on 2 ETH:n arvo transaktion aikana. Myyntihinnan ja hankintahinnan väliseen eroon sovelletaan pääomatuloveroa.

Miten lasken krypto- ja NFT-veroni?

Suomessa on kaksi tapaa laskea kryptovaluuttaveroja. Ensin kerromme ilmaisesta laskentamenetelmästä. Sitten kerromme suosittelemastamme prosessista. Me suosittelemme käyttämään yhteistyökumppaniamme Divlyä.

Ilmainen kryptoverojen laskentamenetelmä

Verohallinto tarjoaa veronmaksajille useita verolaskureita, mukaan lukien kryptovaluutoille. Voit käyttää Excel-tiedostoa vain yhdelle valuutalle kerrallaan. Joudut syöttämään jokaisen tehdyn transaktion tälle valuutalle. Jokaiselle transaktiolle syötät seuraavat tiedot:

 • Transaktion päivämäärä ja aika
 • Transaktiotyyppi (osto tai myynti)
 • Ostetun tai myydyn valuutan määrä
 • Arvo kryptovaluuttaa kohden
 • Transaktion kokonaisarvo, maksut vähennettynä
 • (valinnainen) käyttämäsi pörssi.

Tiedoston täyttämisen jälkeen napsautat painiketta Käynnistä makro ja Excel-tiedosto laskee tämän valuutan voitot ja tappiot.

Excel-tiedoston käyttäminen voi olla erittäin aikaavievä prosessi. Prosessi on seuraava kullekin kryptovaluutalle.

Etsi kaikki tätä kryptovaluuttaa koskevat tapahtumat kaikista pörsseistä.

Lajittele ne päivämäärän mukaan.

Muunna päivämäärät oikeaan muotoon.

Käytä tätä opasta määrittelemään, voidaanko transaktiota pitää ostona vai myyntinä veroviranomaisen näkökulmasta.

Etsi kunkin kryptovaluutan markkina-arvo päivänä, jolloin transaktio toteutettiin.

Vähennä kaupankäyntimaksut myyntihinnoista.

Syötä kaikki nämä tiedot vastaaviin kenttiin

Ja toista tämä prosessi kunkin kryptovaluutan kohdalla.

Nopeampi laskentamenetelmä

Paljon nopeampi tapa on käyttää Divlyn kryptovaluutta vero laskuria. Sen sijaan, että syöttäisit kaikki transaktiot manuaalisesti, voit ladata transaktiohistoriasi tai liittää Divlyn pörssiisi ja Divly tekee kaikki laskennat puolestasi. Voit myös nähdä yleiskatsauksen koko osakesalkustasi yhdessä paikassa.

Divly on ainoa ensiluokkainen kryptovaluuttaverolaskuri, joka toteuttaa hankintameno-olettaman Suomessa. Divly käyttää automaattisesti hankintameno-olettamaa silloin, kun se alentaa verojasi.

Mene Divlyn laskuriin tästä.