Oppaat

NFT-markkinapaikkojen sota asiakkaista

OpenSea ravistelee NFT-maailmaa vapaaehtoisilla rojaltimaksuilla ja kohtaa kilpailua Blurin ja LooksRaren taholta.
NFT-markkinapaikkojen sota asiakkaista
Luet:  
NFT-markkinapaikkojen sota asiakkaista

Viime viikolla OpenSea järkytti koko NFT-maailmaa uutisella. He ilmoittivat, että he tekevät tekijänoikeuskorvaukset ostajille vapaaehtoisiksi. Mitä se tarkoittaa? No, me, jotka ostamme NFT:itä OpenSea:sta, voimme itse valita, haluammeko kunnioittaa taiteilijan määrittämiä tekijänoikeuskorvauksia vai emme. Aiemmin oli pakollista maksaa taiteilijan määrittämä tekijänoikeuskorvaus, yleensä 5-10%, joka kerta kun ostit NFT:n OpenSea:sta.

Miksi OpenSea teki tämän? Kilpailu on kasvanut yhä kovemmaksi viimeisen vuoden aikana uusien hajautettujen markkinapaikkojen, kuten Blurin ja LooksRaren, startin myötä. Blurilla ja LooksRarella on ollut vapaaehtoiset tekijänoikeuskorvaukset lokakuusta 2022 lähtien, ja sattumalta OpenSean markkinaosuus on romahtanut sen jälkeen. Viime viikolla yli 80% volyymista tuli markkinapaikoilta, joilla oli vapaaehtoiset tekijänoikeuskorvaukset. 

On kuitenkin huomattava, että Blurin airdrop tehtiin viime viikolla, ja airdropin määrä perustui siihen, kuinka paljon olit käynyt kauppaa Blurilla, mikä tarkoittaa, että markkinapaikalla on nähty normaalia enemmän kauppaa.

Frank Degodsin mielipide vapaaehtoisista rojalteista

Tämä päivitys on saanut hyvin ristiriitaisia vastauksia markkinoilta. Luojille ja taiteilijoille tämä on ilmeisesti erittäin surullinen uutinen, koska he menettävät todennäköisesti suurimman osan NFT:idensä tekijänoikeuskorvauksista...

NFT:t vuonna 2022 - ei niin huono kuin miltä näytti

Vuosi 2022 ei ollut helppo NFT:ille mediassa. Monesti kirjoitettiin, että NFT:t olivat kuolleet ja kupla oli puhjennut. Tilastos maalaavat kuitenkin erilaisen kuvan. 

NFT:ien kaupankäyntivolyymi laski hieman vuonna 2022, mutta transaktioiden määrä kasvoi merkittävästi. Vaikka hintojen keskiarvo laski useiden kuukausien ajan viime vuonna, kokonaisvolyymi oli lähes yhtä korkea kuin vuonna 2021.

On kuitenkin huomattava, että vuoden 2022 alku oli vahva NFT-markkinoilla, mikä tarkoitti, että vuoden lopputulos oli parempi kuin mitä se olisi ollut verrattuna vuoden loppua kohti nähtyyn tahtiin. Markkina tuotti noin $24,7 miljardia dollaria volyymia vuonna 2022, mikä on -1,6% lasku verrattuna $25,1 miljardiin dollariin vuonna 2021.

OpenSea jatkoi NFT-kaupankäynnin johtavana markkinapaikkana, mutta useita uusia hajautettuja kilpailijoita on ilmaantunut, samalla kun vanhat ovat kadonneet. Alla näemme eri markkinapaikkojen arvon visualisoinnin. Vuoden 2022 alusta lähtien Foundationin, SuperRaren ja Rariblen markkinaosuudet ovat lähes kadonneet.

OpenSea

OpenSea on edelleen markkinoiden suurin NFT-markkinapaikka. OpenSea perustettiin vuonna 2017 Devin Finzerin ja Alex Atallahin toimesta ja sitä on tukenut mm. Andreessen Horowitz ja Y-Combinator. 

Vaikka OpenSea on edelleen isoin markkinapakka, Glassnoden tiedot osoittavat, että OpenSean markkinaosuus laski 50%:sta tammikuussa 2022 33%:iin vuoden lopussa. Samoin OpenSean transaktioiden määrä laski läpi vuoden, mikä osoittaa 25%:n laskua volyymissa vuoden lopussa.

Alusta on tunnettu käyttäjäystävällisyydestään, ja se on intuitiivinen paikka aloittaa NFT:iden keräily. Kuitenkin OpenSea on saanut keskitetystä mallistaan paljon kritiikkiä viimeisen vuoden aikana. Hajauttaminen on Web3:n merkittävin komponentti, joten miksi suurin NFT-markkinapaikka on pääosin keskitetty? Viime viikolla esimerkiksi näimme, että ruotsalaisen AnotherBlockin kokoelma poistettiin OpenSeasta, koska heidän NFT:nsä sisälsivät luvatun liikevaihdon…

LooksRare

LooksRare on ensimmäinen hajautettu NFT-markkinapaikka, jota käyttäjät todella hallitsevat. Markkinapaikan perustivat kaksi nimetöntä perustajaa, joilla oli visio ratkaista ongelmia, joita keskitetyillä markkinapaikoilla, kuten OpenSealla, on.

Jotta hajautettu hallinta olisi mahdollista, markkinapaikka loi oman tokeninsa, $LOOKS. $LOOKS-tokenia voidaan steikata ja sitä kautta osallistua hallintaan ja ansaita palkintoja sekä $WETH- että $LOOKS-tokeneissa.

LooksRarella on johdonmukainen 2%:n transaktiomaksu. Markkinapaikka toimii niin, että kaikki perityt transaktiomaksut jaetaan $LOOKS-steikkaajien kesken. Asiakkaana voit myös ansaita $LOOKS:ia tekemällä kauppaa valituilla NFT:illä. Käyttäjäkokemus on suhteellisen intuitiivinen, ja alusta sopii hyvin aloittelevalle NFT-keräilijälle.

Blur

Blur on uusin lisäys NFT-markkinapaikkojen maailmaan ja sillä on ollut räjähdysmäinen startti lokakuusta 2022 lähtien. Markkinapaikan perusti tällä hetkellä nimettömänä pysyttelevä henkilö, joka tunnetaan nimellä PacmanBlur.

Blur on suunnattu ammattimaisille NFT-kauppiaille. Blur on nopein NFT-markkinapaikka, jossa päivitykset tapahtuvat neljän sekunnin välein. Tämä saattaa olla vähemmän kiinnostavaa niille, jotka haluavat vain kerätä NFT-taidetta, mutta se voi olla tärkeää henkilölle, joka käy aktiivisesti kauppaa ja spekuloi NFT-taiteella.

Blurilla ei ole transaktiomaksuja, mikä on houkutellut paljon käyttäjiä. 

Yhtiö on ottanut sisään $14 miljoonaa dollaria sijoituksina useilta profiileilta NFT-maailmassa, kuten Punk6529, Cozomo de Medici ja Paradigm.

Muut markkinapaikat

Oppaassamme vuoden 2021 vakiintuneimmista markkinapaikoista mainitsimme Foundationin, Rariblen, SuperRaren ja Nifty Gatewayn. Nykyään markkinaosuudet näyttävät hieman erilaisilta, ja vaihtoehtoiset markkinapaikat ovat haalistuneet merkityksettömyyteen uusien hajautettujen ratkaisujen ja vaihtoehtoisten tekijänoikeuskorvausten ansiosta...

Rarible vastaa rojaltimuutoksiin

On mielenkiintoista nähdä, houkutteleeko OpenSean uusi vapaaehtoinen tekijänoikeus päivitys käyttäjiä takaisin markkinapaikkoihin, kuten Raribleen ja SuperRareen.

Nifty Gateway - hajautunut huomio tuhosi bisneksen

Nifty Gateway ei onnistunut hyödyntämään tärkeitä trendejä ja menetti ylivertaisuutensa keskittymättä tai tarjoamatta hyvää käyttäjäkokemusta.

Alusta keskittyi luottokorttiostoksiin, jotka olivat tietysti hyödyllisiä kuluttajille ja tarkasti kuratoitujen droppien yhteydessä esiintyville taiteilijoille ja julkkiksille. Julkkikset kuitenkin katosivat kokonaan vuoden 2022 kevään markkinoiden laskun takia.

Johtopäätös

Johtopäätöksenä voidaan todeta, että NFT-markkinat ovat erittäin kilpailukykyiset, ja markkinaosuus on merkittävä tekijä (lyhyellä aikavälillä) menestyksen määrittämisessä. 

OpenSea, vaikka menettikin hieman markkinaosuuttaan, pysyy edelleen hallitsevana NFT-markkinapaikkana. Kilpailu on kuitenkin lisääntynyt, ja uusia hajautettuja markkinapaikkoja, kuten Blur ja LooksRare, on tullut markkinoille. OpenSean hiljattainen ilmoitus vapaaehtoisista rojaltimaksuista on saanut ristiriitaisen vastaanoton, ja taiteilijat ja luojat menettävät rojalteja. 

NFT-markkinoilla oli vahva kaupankäyntimäärä vuonna 2022, ja vuoden lopputulos oli odotettua parempi vahvan vuoden alun vuoksi. On myös tärkeää huomata, että vuoden 2022 alku oli vahva NFT-markkinoille, mikä tarkoittaa, että vuoden lopputulos oli parempi kuin mitä se olisi ollut verrattuna vuoden loppupuolen tahtiin. 

Muut vuonna 2021 perustetut markkinapaikat, kuten Foundation, SuperRare ja Rarible, ovat menettäneet markkinaosuutta uusille hajautetuille markkinapaikoille, joissa on vaihtoehtoisia rojaltimaksuja. 

On vielä nähtävissä, houkutteleeko OpenSean uusi päivitys käyttäjiä takaisin näihin markkinapaikkoihin. Yleisesti ottaen NFT-markkinat kehittyvät nopeasti, ja on jännittävää nähdä uusia markkinapaikkoja ja trendejä ilmaantuvan.