Oppaat

NFT taide - Kuka omistaa NFT taiteen immateriaalioikeudet?

Omistatko oikeudet taiteeseen jos omistat taiteilijan teettämän NFT:n? Tässä artikkelissa selvitetään, miten immateriaalioikeus toimii NFT:eiden maailmassa.
NFT taide - Kuka omistaa NFT taiteen immateriaalioikeudet?
Luet:  
NFT taide - Kuka omistaa NFT taiteen immateriaalioikeudet?

NFT-taide ja sen kasvava suosio

Viime vuosina taidemaailma on kokenut teknologisen vallankumouksen NFT:n muodossa. Tämä teknologia on nopeasti saamassa vetovoimaa ja tulossa yhä suositummaksi taiteilijoiden, keräilijöiden kuin sijoittajienkin keskuudessa. Jotain näiden markkinoiden suosiosta kertoo se, että NFT kauppaa käytiin noin $24,7 miljardin dollarin edestä vuonna 2022.

NFT:t ovat digitaalisia todistuksia, jotka edustavat taidetta, musiikkia tai videotiedostoa. Nämä todistukset ovat tallennettu lohkoketjuun, joka tarjoaa mahdollisuuden kenelle tahansa tarkistaa NFT:n omistajuus missä tahansa ja milloin tahansa. Tämä tekee NFT-omaisuuden väärentämisen tai kopioimisen mahdottomaksi ja varmistaa sen aitouden.

NFT-taide on avannut taiteilijoille innovatiivisia ansainta mahdollisuuksia tavoilla, jotka eivät aikaisemmin ole olleet mahdollisia. Se on myös antanut heille mahdollisuuden turvata ainutlaatuiset teoksensa tavalla, jota kukaan ei voi kopioida tai manipuloida. Juuri tämän takia monet taiteilijat ovat alkaneet luoda taidetta NFT muodossa.

Lisäksi NFT:t ovat tulleet houkutteleviksi sijoituskohteiksi niiden potentiaalisen arvon nousun vuoksi. Monet pitävät niitä myös vaihtoehtoisena sijoitusmuotona. Kun yhä useammat ymmärtävät NFT taiteen potentiaalisen arvon, myös niiden suosio voi kasvaa vielä nopeammin.

On selvää, että NFT-taide on tullut jäädäkseen. On vain ajan kysymys, kun suurempi yleisö tulee tunnistamaan teknologian mahdolliset hyödyt sekä taiteellisesti että taloudellisesti. Silloin siitä voi tulla yksi taidemaailman tärkeimmistä innovaatioista.

Mites immateriaalioikeudet? Eikö digitaalinen taide ole helposti kopioitavissa? Se ei ole niin yksinkertaista. Jatka lukemista niin ymmärrät.

Mitä ovat NFT:t ja miten ne liittyvät immateriaalioikeuksiin?

NFT:t eli “non-fungible tokens” ovat uniikkeja digitaalisia todisteita, jotka elävät lohkoketjussa. Ne perustuvat siis lohkoketjuteknologiaan ja voivat edustaa mitä tahansa digitaalista asiaa esimerkiksi kuvaa, videota tai musiikkikappaletta.

NFT:t luodaan käyttämällä älysopimuksia lohkoketjussa. NFT:n luoja määrittää, minkä tyyppistä omaisuutta kyseinen NFT edustaa ja miten sitä voidaan käyttää. Kun taiteilija luo taideteosta edustavan NFT:n niin hän voi asettaa sen käytölle erilaisia sääntöjä, esimerkiksi ketkä taidetta saa käyttää, kuinka paljon heidän on maksettava siitä jne.

Kun ostat NFT:n saat usein yksinoikeuden siihen ja sen edustamaan omaisuuteen. NFT:n edustamaan kuvaan tai grafiikkaan ei kaikissa tapauksissa kuitenkaan saa omistusoikeutta, esimerkiksi kun kyseessä on Disneyn NFT:t. Jos ostat esimerkiksi Aku Ankan kuvalla varustetun NFT:n niin sinulla ei ole oikeutta käyttää Aku Ankka hahmoa kuten haluat sillä Disney pitää kiinni immateriaalioikeuksistaan. Tätä voisi verrata siihen, että ostat Aku Ankan kuvalla varustetun “lätkäkortin” ja nyt omistat vain tämän kortin, mutta et Aku Ankka hahmoa.

NFT:n arvon määrää sen niukkuus ja kysyntä markkinoilla. Mitä enemmän ihmiset ostavat tiettyjä NFT:tä, sen hinta nousee sen lisääntyneen kysynnän vuoksi. Toisaalta, jos NFT-kokoelmalle ei ole tarpeeksi kysyntää, sen hinta laskee, kun harvemmat ihmiset ovat kiinnostuneita sen ostamisesta, aivan niinkuin lätkäkorteillakin.

NFT-taide ja immateriaalioikeudet: yleiskatsaus tilanteeseen

NFT taiteen suosio on herättänyt mielenkiintoisen keskustelun immateriaalioikeuksista, sillä nämä taideteokset eivät ole fyysisiä esineitä, joita voi koskea tai nähdä livenä

Perinteisesti immateriaalioikeuksia koskevat lait suojelevat taiteilijoita siltä, että heidän töitään ei kopioida ilman lupaa tai korvausta.

NFT teknologia mahdollistaa sen, että voit omistaa taideteoksen omistamatta itse fyysistä esinettä. Tämä luo ainutlaatuisen tilanteen, jossa taiteilijan oikeudet eivät välttämättä ole täysin suojattuja jos he eivät voi hallita sitä. NFT teknologian avulla taiteilija voi hallita sitä miten heidän teoksiaan käytetään tai siirrellään sen jälkeen, kun se on myyty NFT:nä.

NFT:itä ympäröivä oikeudellinen maisema on vielä kuitenkin hyvin tuore ja moniin kysymyksiin ei ole vastauksia. Kuka esimerkiksi omistaa tekijänoikeudet taideteokseen, kun se on myyty NFT:nä? Onko alkuperäisellä tekijällä oikeus rojalteihin, kun hänen teoksensa myydään eteen päin? Mitä jos joku luo johdannaisteoksen olemassa olevasta NFT:stä? Nämä ovat esimerkkejä oikeudellisista kysymyksiä, joita tulisi miettiä ennen kuin voimme täysin ymmärtää miten immateriaalioikeuksia koskevat lait koskevat NFT taidetta.

Immateriaalioikeuksien lisäksi NFT:n ostamiseen ja myyntiin liittyy myös eettisiä näkökulmia. Monet taiteilijat ovat ilmaisseet huolensa siitä, ovatko nämä "todellista" taiteen keräämistä vai vain spekulointia uuden teknologian avulla, jolla ei ole muuta arvoa kuin se, että joku muu on valmis maksamaan siitä tulevaisuudessa enemmän.

Kaiken kaikkiaan NFT-taiteen ilmiö tarjoaa sekä mahdollisuuksia että haasteita taiteilijoille, jotka haluavat suojata immateriaalioikeuksiaan NFT taiteen viidakossa. Vaikka näihin ongelmiin tulee todennäköisesti lisää selvyyttä ajan myötä, on tärkeää, että sisällöntuottajat ymmärtävät oikeutensa luodessaan ja myydessään teoksiaan. Katsotaan seuraavaksi muutama oikean elämän esimerkki NFT taiteen immateriaalioikeuksista.

Esimerkkejä NFT-taiteesta ja niiden immateriaalioikeuksista

NFT-taiteeseen ja sen immateriaalioikeuksiin liittyy paljon erilaisia oikeudellisia ongelmia. Ymmärtääksemme näitä paremmin, katsotaanpa muutamia esimerkkejä oikeasta elämästä.

Yksi esimerkki liittyy Beeplen “Everydays: The First 5000 Days" -teokseen. Tämä taideteos myytiin Christie’sin huutokauppatalossa maaliskuussa 2021 yli $69 miljoonalla dollarilla, mikä teki siitä kalleimman koskaan myydyn NFT-taideteoksen. Ostajana oli Metakovanina tunnettu yksityishenkilö. Teos koostuu 5000 yksittäisestä kuvasta, jotka Beeple on luonut 13 vuoden aikana. Beeple omistaa täydet tekijänoikeudet teokseensa sekä kaikkiin siihen perustuviin johdannaisteoksiin. Tämä tarkoittaa, että jokaisen, joka haluaa käyttää tai jäljentää mitä tahansa osaa tästä taideteoksesta, on ensin hankittava lupa Beepleltä. Vaikka Metakovan omistaakin "Everydays: The First 5000 Days" -teoksen, tekijänoikeudet teokseen ja sen käyttöoikeudet ovat edelleen Beeplen hallussa. Metakovanilla on oikeus myydä NFT-teosta eteenpäin tai käyttää sitä omiin tarkoituksiinsa, mutta hänellä ei ole oikeutta hyödyntää teoksen sisältöä ilman Beeplen lupaa.

Beeple Everydays the first 5000 days

Toinen esimerkki on Bored Ape Yacht Club NFT:t, jota myytiin 2021 aikana myös miljoona-summalla. Olettaen, että omistat yhden BAYC NFT: n, sinulla on oikeus käyttää omaa NFT:tä sekä BAYC-brändiä kaupallisesti.

Aivan kuten Beeple omistaa oikeudet Everydays-teoksessa, sinä omistat oikeudet omaan BAYC NFT:si sekä kaikkiin siihen perustuviin johdannaisteoksiin. BAYC-esimerkissä on huomioitava, että vaikka omistat yhden NFT:n ja kaupalliset oikeudet siihen, sinulla ei ole lupaa käyttää muita BAYC-kokoelmissa olevia NFT:tä, ellet niitä omista.

Nämä esimerkit osoittavat, kuinka monimutkaisia immateriaalioikeuksien kiemurat voivat ovat NFT-taideteoksissa ja miksi taiteilijoiden tulisi olla tarkkana niitä luodessaan. Tämä myös osoittaa, kuinka tehokas lohkoketjuteknologia voi olla oikein hyödynnettynä. Se antaa Beeplen kaltaisille taiteilijoille mahdollisuuden suojata alkuperäisiä teoksiaan luvattomalta käytöltä tai jäljentämiseltä ja samalla antaa heille mahdollisuuden uudenlaisiin ansaintamalleihin.

Disney NFT: Kuka omistaaa immateriaalioikeudet?

Disney on hiljattain päässyt otsikoihin lähtemällä mukaan NFT-maailmaan. Disneyn lähteminen mukaan  NFT-maailmaan on osa yhtiön suurempaa suunnitelmaan hyödyntää immateriaalioikeuksiaan digitaalisesti. Yhtiö omistaa oikeudet useisiin viihdehistorian ikonisimpiin hahmoihin kuten Mikki Hiiri, Aku Ankka, Hessu ja monet muut. Luomalla digitaalisia versioita näistä hahmoista NFT muodossa Disney pystyy luomaan täysin uutta liiketoimintaa.

NFT:t tarjoavat Disneylle luoda uusia ansaintamalleja ja fanien sitouttamisen muotoja nykyisten liiketoimintamallien lisäksi. Yhtiö voi esimerkiksi luoda rajoitetun erän NFT-taideteoksia, joissa esiintyy yhtiön rakastettuja hahmoja. Nämä NFT:t voivat esimerkiksi antaa faneille mahdollisuuden ostaa yksinoikeudella pääsyn tuleviin elokuviin tai TV-ohjelmiin ennen kuin ne tulevat kaikkien nähtäville. Tämä auttaa lisäämään sitoutumista brändiin ja samalla tuottaisi tuloja NFT:n myynnistä.

NFT-teknologian avulla Disney pystyy hyödyntämään immateriaalioikeuksiaan täysin uudella tavalla, joka voi olla merkittävää heidän liiketoimintansa kannalta. Hyödyntämällä NFT-teknologiaa Disney pystyy laajentaa ulottuvuuttaan perinteisten tiedotusvälineiden ulkopuolelle. Disney pystyy suojautumaan tekijänoikeusloukkauksilta käyttämällä älykkäitä sopimuksia, jotka varmistavat, että vain valtuutetuilla osapuolilla on pääsy tiettyyn sisältöön tai omaisuuteen, joka liittyy tiettyyn hahmoon tai franchising-sopimukseen.

Disneyn tuleminen NFT-maailmaan on osoitus siitä, että NFT teknologia on vähintäänkin hyödyllinen luovien alojen immateriaalioikeuksien suojaamisessa ja liiketoimintamahdollisuuksien laajentamisessa. On mielenkiintoista nähdä, kuinka Disney jatkaa tämän tekniikan hyödyntämistä tulevaisuudessa, kun se pyrkii luomaan uusia liiketoimintamalleja ympäri maailmaa.

Bored Ape Yacht Club (BAYC) NFT: omistusoikeus ja immateriaalioikeudet

Bored Ape Yacht Club (BAYC) on todennäköisesti yksi tunnetuimmista NTF-kokoelmista.

Bored Ape Yacht Club toimii DAO periaatteella ja on niin sanotusti “hajautettu organisaatio”, joka koostuu BAYC NFT:n omistajista eli jäsenistä. BAYC:llä ei ole yhtä omistajaa, vaan sen immateriaalioikeuksien omistajuus on hajautettu kaikkien jäsenten kesken. Tämä tarkoittaa, että jokainen jäsen omistaa oman BAYC NFT:nsä ja sen mukana tulevat immateriaalioikeudet. BAYC itse ei omista jäsentensä NFT-immateriaalioikeuksia, vaan jokainen jäsen on vastuussa omasta NFT:stään ja sen hallinnasta.

Yuga Labsin BAYC kokoelma

Bored Ape Yacht Club taustalla toimiva organisaatio, Yuga Labs, tarjoaa NFT:n omistajille erilaisia hyötyjä. Hyödyntämällä kumppaniverkostoaan Yuga Labs tarjoaa BAYC:n omistajille pääsyn erilaisiin eksklusiivisiin tapahtumiin, joissa jäsenet voivat tavat muita BAYC-omistajia tai merkittäviä henkilöitä. Esimerkiksi myös Justin Bieber omistaa BAYC NFT:n.

Yuga Labs on BAYC kokoelmallaan mullistanut digitaalisen omistajuuden ja immateriaalioikeuksien hallinnan. Mielenkiintoista tässä on se, että voit saada kutsun tapahtumaan ja todistaa olevasi kutsuttu ilman, että paljastat omaa henkilöllisyyttäsi, sillä NFT voi olla vain yhdessä lompakossa kerrallaan. Jos Web3 lompakostasi löytyy BAYC niin se voidaan todentaa lohkoketjusta.

Kuinka NFT:t on vaikuttanut taidekauppaan?

Taiteilija voi NFT-teknologian avulla hallita kenelle hänen taidetta voidaan näyttää ja ketä sen voi omistaa. Taiteilija voi esimerkiksi luoda NFT:n, jonka vain tietyt ihmiset tai ryhmät voivat ostaa. Joillekin taiteilijoille tämä voi olla brändin kannalta ratkaisevaa.

Sen lisäksi, että NFT:t ovat antaneet taiteilijoille enemmän kontrollia, ne ovat myös auttaneet ostajia löytämään ainutlaatuisia taideteoksia, joita he eivät ole aikaisemmin voineet ostaa. Perinteisten taideteosten ostajilla on ollut aina  rajalliset mahdollisuudet löytää jotain todella ainutlaatuista tai erityistä. NFT-teknologian avulla ostajat voivat kuitenkin löytää tuhansia erilaisia taideteoksia eri puolilta maailmaa poistumatta kotoaan.

NFT taide on luonut kokonaan uudet markkinat taiteelle, mikä on johtanut lisääntyneeseen kilpailuun myyjien ja ostajien välillä. Kun yhä useammat ihmiset tulevat NFT taidemaailmaan etsimään mielenkiintoisia taideteoksia tai kokeilemaan uusia tapoja myydä omia teoksiaan verkossa, hinnat yleensä laskevat tarjonnan kasvaessa ja kysynnän pienentyessä.

NFT-teknologian tuleminen on todella muuttanut tapaamme ajatella taiteen ostamista. Digitaalisen omistajuuden innovaatio on luonut kokonaan uuden maailman, jossa kuka tahansa voi ostaa tai myydä taidetta turvallisesti verkossa ja todentaa kaupankohteen aitous reaaliajassa.

NFT-taiteen tulevaisuus: Mihin kehitys on menossa?

Yksi potentiaalinen NFT-taiteen suunta on virtuaalisten gallerioiden tuleminen suosituksi metaverse-maailmoissa. Näiden virtuaalisten gallerioiden avulla ostajat voisivat selata erilaisia digitaalisia taideteoksia suojatussa ympäristössä, ja samalla olla vuorovaikutuksessa muiden ostajien ja myyjien kanssa reaaliajassa. Tämä voisi mahdollisesti avata mahdollisuuksia taiteilijoiden väliselle yhteistyölle sekä tarjota keräilijöille mahdollisuuden ostaa teoksia suoraan suosikkitaiteilijaltaan tai -galleriastaan ilman välittäjiä, kuten huutokauppoja.

Toinen mahdollinen suunta NFT-taiteen saralla on älykkäiden sopimusten hyödyntäminen. Älykkäiden sopimusten avulla kaksi osapuolta voivat tehdä sopimuksia ilman, että niiden välillä tarvitaan kolmannen osapuolen osallistumista tai luottamusta. He vain sopivat tietyistä ehdoista, jotka pannaan täytäntöön itse sopimukseen kirjoitetulla koodilla. Tätä voitaisiin käyttää esimerkiksi mahdollistamalla rojaltimaksut taiteilijalle taideteoksen jälleenmyynnissä tai antamalla ostajille ja myyjille mahdollisuuden seurata omistusoikeuksia ajan kuluessa.

NFT-teknologiaa voisi myös käyttää joukkorahoitusmuotona uusille projekteille. Esimerkiksi luomalla tietty määrä “osakkeita” NFT-muodossa, jotka edustavat ennalta määritetyn osuuden omistusoikeutta kyseisestä projektista. Näin NFT-muotoisia osakkeita voisi myydä eteenpäin jälkimarkkinoilla.

Kaiken kaikkiaan ei ole epäilystäkään siitä, että NFT:t ovat avanneet mielenkiintoisia uusia mahdollisuuksia digitaalisen omistajuuden saralla. Uskon, että emme ole nähnyt lähes puoliakaan niistä innovaatioista, joita tulemme näkemään seuraavien vuosien aikana NFT-teknologian saralla.