Tarinat

Miten Sam Bankman-Fried ja FTX tuhosivat kryptomarkkinan

Viimeisen viikon aikana olemme nähneet kryptomarkkinoiden ylivoimaisesti suurimman romahduksen. Maanantaina 7/11 Binancen toimitusjohtaja Changpeng “CZ” Zhao ilmoitti myyvänsä kaikki Binancen $FTT tokenit, neljä päivää myöhemmin FTX hakeutui velkasaneeraukseen. Tässä artikkelissa käymme yksityiskohtaisesti läpi, miten kaikki tämä tapahtui.
Miten Sam Bankman-Fried ja FTX tuhosivat kryptomarkkinan
Luet:  
Miten Sam Bankman-Fried ja FTX tuhosivat kryptomarkkinan

Kuka on krypton entinen ihmelapsi Sam Bankman-Fried?

Sam Bankman-Fried, tunnettu myös SBF:nä, on entinen kvantitatiivinen treidaaja ja nykyinen yrittäjä. Bankman-Fried on rahaston Alameda Researchin ja kryptopörssin FTX:n perustaja.

29 vuotiaana Bankman-Fried oli maailman toiseksi isoimman kryptopörssin toimitusjohtaja, miljardirahaston perustaja ja $16 miljardin dollarin arvoinen. Miten hän sinne päätyi?

Bankman-Fried suoritti fysiikan kandidaattitutkinnon MIT:stä ja hyppäsi siitä heti Wall Streetille treidaajaksi Jane Street Capitalille. Työskenneltyään kolmisen vuotta kvantti-treidaajana, Bankman-Fried perusti oman rahaston Alameda Researchin. Alameda Research sai todella hyvän alun ja tuli tunnetuksi arbitraasikaupastaan.

Vuonna 2019 Bankman-Fried päätti perustaa oman johdannaiskauppaan fokusoiva kryptopörssinsä FTX:n. Aikaisemmin tänä vuonna FTX määritettiin $32 miljardin dollarin arvoiseksi rahoituskierroksella, johon osallistui mm. Sequoia, SoftBank ja Paradigm.

Miten Alameda Research ja FTX liittyvät toisiinsa?

Alamedan ja FTX:n suhde on tosiasiallinen syy nykyiseen markkinakriisiin. Ennen kuin sukellamme syvemmin niiden väliseen suhteeseen käymme yleisellä tasolla läpi, mitä eri yritykset tosiasiassa tekevät.

Mikä on Alameda Research?

Alameda Research on kryptomarkkinatakaukseen fokusoiva hedgerahasto. Viimeisen vuoden aikana Alameda vaihtoi päivässä $1-$10 miljardia dollaria kvanttistrategioillaan. Bankman-Fried perusti yrityksen vuonna 2017, mutta nykyään toimitusjohtajana toimii 29 vuotias Caroline Ellison.

Mikä on FTX?

FTX on johdannaiskauppaan fokusoiva kryptopörssi jonka on perustanut Bankman-Fried vuonna 2019. Kahdessa vuodessa FTX kasvoi maailman toiseksi isoimmaksi kryptopörssiksi. FTX:n kuuluisuus on viimeisen vuoden aikana räjähtänyt aggressiivisen markkinoinnin takia. FTX on toteuttanut kampanjoita mm. jenkkifutarin Tom Bradyn kanssa ja NBA joukkueen Miami Heatin kanssa. Miami Heatin areena on vuoteen 2040 asti nimetty FTX Areenaksi.

Alameda ja FTX - miten niiden välinen suhde toimii?

Molempien yritysten perustajana on Sam Bankman-Fried. Bankman-Fried toimi 12/11/2022 asti FTX:n toimitusjohtajana, ja omisti yrityksesta noin 53%. Alamedasta Bankman-Fried omisti 90%. Bankman-Friedin sekä Alamedan entisten toimitusjohtajien Sam Trabuccon ja Caroline Ellisonin mukaan yritysten välillä oli “kiinanmuuri”.

Bankman-Fried jakaa Bahamaksen kattohuoneistonsa 8 muun henkilön kanssa, mukaanlukien Ellison.

Alamedalla oli iso rooli FTX:n tarinan alussa. Alamedalla oli nimittäin isoin FTX:n volyymistä ensimmäisten vuosien aikana. Tarkkaa volyymiä on vaikeaa määrittää, koska keskitetyillä kryptopörsseillä tapahtuvat transaktiot eivät tallennu lohkoketjulle, mutta Alamedan talletus- ja kotiutus-volyymeistä näkee että melkein 55% talletuksista ja kotiutuksista menivät FTX:n kautta.

Kaikki tämä vaikuttaa vähän hämärältä, varsinkin ottaen huomioon että sekä FTX:n että Alamedan johtajat asuivat saman katon alla.

Alameda ja $FTT

Alamedan ongelmat tulivat hyvin selväksi kuin Coindesk vuosi yrityksen taseen 2/11/2022. $14 miljardin taseesta yli $5 miljardia dollaria koostui FTX:n omasta kryptovaluutasta $FTT.stä.

Mitä tämä oikein tarkoittaa? Kryptopörssi FTX on julkaissut itse $FTT-tokenin käyttäjilleen. Omistamalla $FTT:tä voit saada alennettuja kaupankäyntikuluja ja muita kryptopörssiin liittyviä etuja, muuta arvoa tokenissa ei juurikaan ole. Maksimi määrä $FTT:tä oli kriisin aikana noin 353 miljoonaa tokenia, josta noin kolmasosa arvoltaan $2 miljardia oli markkinoilla. Käytännössä tämä tarkoitti, että $5 miljardia $FTT:tä Alamedan taseella olivat ilmaa, sillä Alameda ei koskaan olisi pystynyt myymään positionsa sen ollessa 2x koko markkinaa isompi.

Ongelmat kasautuvat kun huomaamme, että sama ongelma koskee muitakin Alamedan taseella olevia tokeneita kuten $MAPS, $OXY ja $SRM.

Miten kaikki tämä johti tähän markkinakriisiin? $FTT:n avulla FTX ja Alameda ovat rakentaneet laillisen tavan hyödyntää FTX:ää rahoittaakseen Alamedan strategioita.

Miten FTX pumppaa $FTT:n hintaa? Joka kuukausi FTX käytti 1/3 liikevaihdostaan ostaakseen ja “polttaakseen” $FTT:tä. Tämä auttaa huomattavasti pitämään markkinahinnan suht. korkealla. Bankman-Fried mainosti tätä jopa omalla Twitter tilillä.

Binance astuu kuvaan

Sunnuntaina 6. Marraskuuta 2022 Binancen toimitusjohtaja Changpeng “CZ” Zhao twiittasi Binance myyvänsä koko $FTT positionsa (noin $2 miljardin arvoinen).

Miksi ihmeessä kilpailijalla oli $2 miljardia FTX:n kryptovaluuttaa? Binance oli FTX:n ensimmäinen sijoittaja, mutta myi osakkeensa vuonna 2021. Osa kaupasta tehtiin fiatin sijaan $FTT:ssä.

Heti CZ:n twiitin jälkeen Alamedan toimitusjohtaja Ellison ilmoitti twitterinsä Alamedan ostavan koko Binancen position hintaan $22 per $FTT. Tapahtuman hetkellä $FTT oli noin $24 dollarin arvoinen. CZ kieltäytyi tarjouksesta.

Miksi just $22 dollaria, kun Ellison olisi pystynyt ostaa position paljon halvemmalla? Noin selkeä hinta isolle positiolle viestii, että suunnilleen $22 oli Alamedan likvidaatio-hinta. Koska Alamedalla oli paljon velkoja myös muille, jossa $FTT oli takauksena, iso romahdus tarkoittaa, että lainoja kutsuttaisiin heti, jolloin Alameda ja FTX olisivat isoissa ongelmissa.

Entä miksi CZ kieltäytyi, kun olisi helposti pystynyt myymään position hyvään hintaan $22? Voimme spekuloida. Tämä oli luultavasti joko silkka bisnesliike jonka CZ tiesi johtavan FTX:n romahdukseen tai CZ tiesi myös jotain muuta Alamedasta ja FTX:stä, ja halusi niiden toiminnan loppuvan muista syistä.

Pian tämän jälkeen Bankman-Fried twiittasi että FTX:n ja asiakkaiden omaisuudet ovat turvassa. Neljä päivää myöhemmin FTX hakeutui velkasaneeraukseen.

Tämä artikkeli on vielä työn alla, ja lisäämme joka päivä uusia kriisiin liittyviä yksityiskohtia ja tärkeitä tapahtumia.